Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Morelowy mazurek

5.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka
25 dag
palma
15 dag
cukier puder
10 dag
wanilia
Sklep Prymat
żółtko jajek
1 szt
dżem morelowy
3/4 słoika
migdały
10 dag
skórka pomarańczowa

Przepis i sposób przygotowania na: Morelowy mazurek

Z mąki, palmy, cukru, wanilii i żółtka robimy ciasto, krótko wyrabiając, wstawiamy na godzinę do lodówki. 1/3 ciasta oddzielamy resztę kroimy w plastry o grubości 1/2 cm, układamy podłużny placek, zagniatając palcami miejsca złączeń. z reszty ciasta taczamy wałeczki o średnicy 1 cm, układamy wokoło smarując białkiem, wierzch wałeczka nacinamy w ukośną kratkę, smarujemy białkiem i podpiekamy 6 minut. Dżem wymieszać z obranymi, zmielonymi migdałami, rozłożyć na podpieczonym kruchym placku, posypać skórką pomarańczową i wstawić do piekarnika w 50 stopniach i podsuszyć. Mazurek kroić w małe ciasteczka wilgotnym nożem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babcia
babcia 18.01.2013 11:13
pyszny
Katarzyna/kate1980 27.04.2011 18:13
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak