Przepis i sposób przygotowania na: Mojito – deser na zimno
Dokładnie mieszamy dodając wino musujące.
To samo robimy w galaretką Pina Colada , jednak po jakiś 15 minutach.
Cytrusy sparzamy wrzątkiem , kroimy na kawałki.
Ogórek kroimy w plasterki.
Miętę rwiemy na listki.
Duże pucharki z szerokim otworem układamy ukośnie , tak by leżały nieruchomo
( podpierając je np. na ręczniku – ja tak zrobiłam ).
Z galaretki Mojito odlewamy ok.50 ml , a pozostałą część wlewamy delikatnie do pucharków.
Dodajemy pokrojone cytrusy , ogórki i listki mięty.
Zostawiamy do całkowitego stężenia
( najlepiej jest to robić na najniższej , największej półce w lodówce ).
Odłożoną galaretkę miksujemy z jogurtem naturalnym.
Wylewamy delikatnie na stężałą galaretkę w pucharkach.
Zostawiamy.
Kiedy obie warstwy będą już całkowicie stężałe dodajemy resztę cytrusów , ogórka , mięty i zalewamy delikatnie galaretką Pina Colada.
Zostawiamy w lodówce na kilka godzin.