Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moje wielkanocne jajka

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na wielkanocne jajka, które były ozdobą mojego świątecznego stołu.

Składniki:

Potrzebne składniki:

jajko 10 szt.
pieczarki 300 g
serek topiony 100 g
majonez 3 duże łyż.
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Do panierowania:

jajko 2 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat 250 g
olej rzepakowy do smażenia 200 ml

Dodatkowo:

zielona cebulka 0.5 pęczka
kiełki rzodkiewki 0.5 opakowania
rzodkiewki 10 szt.
pomidorki koktajlowe 10 szt.

Porada

Farsz do jajek możemy zrobić różny nie musi być z pieczarek.

Przepis i sposób przygotowania na: Moje wielkanocne jajka

Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie.
Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą, następnie obieramy.
Pieczarki obieramy ścieramy na tarce o dużych oczkach podsmażamy na łyżce oleju.
Do podsmażonych pieczarek dodajemy serek topiony i dokładnie mieszamy.
Ugotowane, obrane jaka kroimy na połówki wyjmujemy żółtka.
Żółtka łączymy z pieczarkami (możemy je najpierw rozgnieść widelcem), dodajemy majonez doprawiamy do smaku pieprzem, solą i dokładnie mieszamy.
Połówki jajek panierujemy w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na rumiano.
Usmażone, lekko wystudzone jajka napełniamy farszem pieczarkowym, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i dekorujemy kiełkami rzodkiewek.

Tak przygotowane jajka podajemy na stół.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 15.07.2019 20:08
Super jajka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak