Moje wielkanocne jajka

Moje wielkanocne jajka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na wielkanocne jajka, które były ozdobą mojego świątecznego stołu.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Potrzebne składniki:

  • jajka

    10 szt.
  • pieczarki

    300 g
  • serek topiony

    100 g
  • majonez

    3 duże łyż.
  • sól

    1 szczypta
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta

Do panierowania:

  • jajka

    2 szt.
  • bułka tarta

    250 g
  • olej rzepakowy do smażenia

    200 ml

Dodatkowo:

  • zielona cebulka

    0.5 pęczka
  • kiełki rzodkiewki

    0.5 opakowania
  • rzodkiewki

    10 szt.
  • pomidorki koktajlowe

    10 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie.
Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą, następnie obieramy.
Pieczarki obieramy ścieramy na tarce o dużych oczkach podsmażamy na łyżce oleju.
Do podsmażonych pieczarek dodajemy serek topiony i dokładnie mieszamy.
Ugotowane, obrane jaka kroimy na połówki wyjmujemy żółtka.
Żółtka łączymy z pieczarkami (możemy je najpierw rozgnieść widelcem), dodajemy majonez doprawiamy do smaku pieprzem, solą i dokładnie mieszamy.
Połówki jajek panierujemy w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na rumiano.
Usmażone, lekko wystudzone jajka napełniamy farszem pieczarkowym, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i dekorujemy kiełkami rzodkiewek.

Tak przygotowane jajka podajemy na stół.

Bożena Matuszczyk
Farsz do jajek możemy zrobić różny nie musi być z pieczarek.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat