Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Potrzebne składniki:
-
jajko
10 szt. -
pieczarki
300 g -
serek topiony
100 g -
majonez
3 duże łyż. -
sól
1 szczypta -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta
Do panierowania:
-
jajko
2 szt. -
Bułka tarta klasyczna Prymat
250 g -
olej rzepakowy do smażenia
200 ml
Dodatkowo:
-
zielona cebulka
0.5 pęczka -
kiełki rzodkiewki
0.5 opakowania -
rzodkiewki
10 szt. -
pomidorki koktajlowe
10 szt.
Sposób przygotowania
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie.
Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą, następnie obieramy.
Pieczarki obieramy ścieramy na tarce o dużych oczkach podsmażamy na łyżce oleju.
Do podsmażonych pieczarek dodajemy serek topiony i dokładnie mieszamy.
Ugotowane, obrane jaka kroimy na połówki wyjmujemy żółtka.
Żółtka łączymy z pieczarkami (możemy je najpierw rozgnieść widelcem), dodajemy majonez doprawiamy do smaku pieprzem, solą i dokładnie mieszamy.
Połówki jajek panierujemy w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na rumiano.
Usmażone, lekko wystudzone jajka napełniamy farszem pieczarkowym, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i dekorujemy kiełkami rzodkiewek.
Tak przygotowane jajka podajemy na stół.
Farsz do jajek możemy zrobić różny nie musi być z pieczarek.![]()
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się