Przepis i sposób przygotowania na: Moje świąteczne pierniczki
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, kakao i przyprawą do piernika ,margarynę rozpuścić z miodem i ostudzić,jajka ubijamy z cukrem dodajemy do masy miodowej,dodajemy mąkę wymieszaną z suchymi składnikami i wyrabiamy ciasto.Ciasto zawijamy w folie spożywczą i wkładamy na 30 min do zamrażarki.
2.
Po tym czasie ciasto wyciągamy odrywamy po kawałku rozwałkujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawam foremkami pierniki .Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 15 min Pierniki studzimy.Takie pierniki dekoruje następnego dnia.
3.
Dekorujemy lukrem,ozdobami cukrowymi, czekoladą itp.Pierniki wkładamy do szczelnie zamkniętego pudełka.
4.
Lukier - białka ubijam ,powoli wlewam sok z cytryny ciągle ubijając dodaje cukier puder.