Przepis i sposób przygotowania na: Moje placuszki po wegiersku
1)marchew, jabłko, cytryna (starte na małych oczkach)
2)pomidory świeże z cebulką
3)pekińska, marchew, cebula
4)kiszony ogórek (starty na grubych oczkach)
Mogą być wszystkie inne surówki :)
Sos może być pieczarkowy albo z miesa drobiowego.
Ze składników robimy ciasto takie jak na placki ziemniaczane. Na patelni o średnicy ok 16 cm na mocno rozgrzany olej wykładamy mase ziemniaczaną o grubości 0,5 cm, rozprowadzamy po całej patelni i smażymy na złoty kolor. Usmażony placuszek przekładamy na duży talerz, chwile czekamy aby lekko ostygł i promieniście rozkładamy poszczególne surówki, zapełniając powierzchnie całego placka. Nastepnie polewamy te sałatki sosem wcześniej przygotowanym. Gotowe :)
Życze smacznego :)