Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moje jagodzianki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 1 kg
drożdże 10 dkg
cukier 130 g
żółtko jajek 4 sztuki
mleko 2% 380 ml
olej rzepakowy 120 ml
cukier waniliowy 1 łyżeczka

nadzienie

jagody 600 g
mąka ziemniaczana 3-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Moje jagodzianki

Kroki postępowania

1
Drożdże rozcieramy z cukrem, rozprawadzamy kilkoma łyżkami letniego mleka.
Żołtka z cukrem ucieramy do białości. Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn , ubite żółtka, cukier waniliowy, resztę mleka i olej. Wyrabiamy starannie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 1 - Moje jagodzianki foto
2
Po wyrośnięciu ciasta, partiami wałkujemy ciasto i wykrawamy kółka, większe i mniejsze. Na większe kółko nakładamy porcję jagód, przykrywamy mniejszym kółkiem i dociskamy ( w moim wypadku krajalnicą do jajek).
Część bułeczek robię podłużnych.
Krok 2 - Moje jagodzianki foto
3
Jagodzianki wykładamy na blaszki, jak podrosną smarujemy rozmąconym żółtkiem z mlekiem. Pieczemy ok. 15 minut w 180 C.
Krok 3 - Moje jagodzianki foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 31.08.2016 22:35
Bardzo lubię
Patrycja33 31.08.2016 12:01
pyszne,wspaniale na sniadanko
Ola1984 17.08.2016 15:05
Bardzo apetyczne :)
olkaaa 17.08.2016 10:47
bardzo lubię
Wiesława1 17.08.2016 09:55
Pyszna propozycja
Maridka19 17.08.2016 09:27
Uwielbiamy takie przepisy :)
Krystyna32 17.08.2016 08:54
pyszności :)
benka 17.08.2016 08:40
Super jagodzianki :)
Babeczka35 17.08.2016 07:35
Smakowite. Bardzo lubię:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak