Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moje cygańskie ogóreczki

2.0
(10)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na cygańskie ogóreczki. Pasują idealnie w trwającym właśnie sezonie grillowym, o ile przetrwały z poprzedniego roku.

Składniki:

Składniki

ogórki gruntowe 1 kilogram
cebula 250 gramów
sól 1.5 łyżki
cukier 6 łyżek
olej 0.25 szklanki
ocet jabłkowy 3 łyżki
koncentrat pomidorowy 180 gramów

Porada

Można dodać więcej octu, wtedy ogórki będą miały bardziej intensywny posmak.

Przepis i sposób przygotowania na: Moje cygańskie ogóreczki

1. Ogórki umyj, pokrój w plasterki.

2. Cebule obierz, pokrój w piórka.

3. Ogórki i cebulę wrzuć do miski, posól.

4. Wymieszaj warzywa z solą i odstaw na 2 godziny.
Po tym czasie odlej powstały sok, nie wylewaj go jednak, bo może się później przydać.

5. Do ogórków dodaj olej, ocet, cukier i koncentrat pomidorowy. Dokładnie wszystko wymieszaj.

6. Odstaw na 25 minut. W razie gdyby sosu było zbyt mało, możesz dolać sok z ogórków.

7. Ogórki z sosem przełóż do słoików, pasteryzuj przez 15 minut od czasu zagotowania wody. Ogórki są gotowe. Życzę smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak