Sałatka z cukinii i buraków do słoików

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Wielbiciele buraków i cukinii będą zachwyceni. Idealna o każdej porze roku. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • buraki

    1 kilogram
  • cukinia

    1 kilogram
  • cebula

    200 gramów
  • ocet

    0.75 szklanki
  • olej

    0.5 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • sól

    3 łyżeczki
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki:

Buraki dokładnie umyłem, każdy owinąłem folią aluminiową. Upiekłem w piekarniku w temperaturze 130 stopni C przez półtorej godziny. Upieczone i przestudzone buraki obrałem, starłem na tarce o grubych oczkach

Cukinia:

Cukinię umyłem, obrałem ze skórki. Cukinie przekroiłem, usunąłem miąższ z nasionami, starłem na tarce, na wąskie plasterki. Wsypałem do cukinii 1 i ½ łyżeczki soli i wymieszałem. Z cukinii nie odciskamy soku, jest potrzebny, ponieważ w zalewie nie ma wody.

Cebula:

Cebulę pokroiłem w paseczki o długości ok. 2 cm, wymieszałem z 1 i ½ łyżeczką soli i odstawiłem na ok. godzinę. Po tym czasie odcisnąłem wytworzony sok, przelałem cebulę chłodną wodą i ponownie odcisnąłem na sitku.

Gotowanie i pasteryzowanie:

Umieściłem warzywa, ocet, olej i cukier w garnku, zagotowałem i gotowałem ok. 5 minut, często mieszając. Następnie przełożyłem sałatkę do słoików, szczelnie zamknąłem. Pasteryzowałem w piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 125 stopni C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat