Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moja szynka z szynkowara

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnek przeciśnięty przez pra 4 ząbki
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 2 łyżki
peklosól 2 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
woda 100 ml
szynka wieprzowa 1,5 (odtłuszczona)
cukier puder łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Moja szynka z szynkowara

Umyte,osuszone mięso kroimy na małe kawałki i rozbijamy je za pomoca tłuczka do mięsa.Wkładamy do misy dodajemy peklosól,żelatynę,przyprawę do wieprzowiny,cukier,wodę,czosnek i pieprz.Wszystko dokładnie masujemy za pomocą dłoni.

Następnie całość przekładamy do woreczka (ja użyłam woreczka do pieczenia ryb,bo jest długi i dosyć wąski) i ugniatamy w nim porcje mięsa. Koniec zawijamy i pakunek wkładamy do szynkowara dociskając pokrywą ze sprężyną. Wypełniony szynkowar wkładamy do lodówki na 1 dobę (można nawet na dłużej)

Po tym czasie do wysokiego garnka wkładamy szynkowar,wlewamy wodę około 3cm ponad stan mięsa wewnątrz i parzymy około 3h w 80-85*C.Po tym czasie wyjmujemy i chłodzimy go w zimnej wodzie do całkowitego wystygnięcia. Całkowicie zimny wkładamy do lodówki na noc i rano mamy pyszną,pachnącą szyneczkę :-)

Taką szyneczkę robiłam już trzy razy za każdym razem z innego mięsa,ale każda smakuje wybornie :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.07.2015 11:21
Swojska najlepsza.
IZABELA29 16.01.2015 17:51
pieknie wygląda
evita0007 10.03.2013 19:00
Oj tak migotko ;=)
migotka28 10.03.2013 13:30
smakowicie wygląda to dopiero jest dobra wędlinka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak