Przepis i sposób przygotowania na: Mój wielkanocny makowiec.
Na stolnicę przesiać mąkę,dodać masło i cukier poder - wszystko siekać nożem.Następnie dodać pozostałe składniki ciasta,chwilę posiekać i zagnieść ciasto.Włożyć je na pół godziny do lodówki.
Masa makowa:
Mak przełożyć do makutry i rozetrzeć wałkiem,wbić jajko,dodać pozostałe składniki i ucierać do momentu aż się połączą.Jabłko umyć,zetrzeć na tarce o dużych oczkach/może być ze skórką/dodać do masy makowej,wsypać żurawinę i ponownie wymieszać.
Ciasto wyjąć z lodówki,odciąć kawałek na wałeczki,resztę rozwałkować na pergaminie na wielkość blaszki,a na ciasto wyłożyć masę makową,wyrównać powierzchnię z pozostałego ciasta zrobić wałeczki i położyć na wierzch maku.Ciasto wstawić do piekarnika i piec 50 minut w 180 stopniach C.
Po upieczeniu i ostudzeniu makowca przygotować lukier:
Cukier puder zmiksować z ciepłym mlekiem dodając sok z cytryny i posmarować nim makowiec.
Smacznego.