Mój wielkanocny makowiec.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    1,5 szklanki
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • masło lub margaryna

    13 dag
  • śmietana

    2 łyżki

Masa makowa

  • masa makowa

    1 puszka
  • jajko

    1 sztuka
  • miód

    2 łyżki
  • jabłko

    1 sztuka
  • żurawina suszona

    2 łyzki
  • aromat migdałowy

    wg uznania

Lukier

  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • mleko

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Na stolnicę przesiać mąkę,dodać masło i cukier poder - wszystko siekać nożem.Następnie dodać pozostałe składniki ciasta,chwilę posiekać i zagnieść ciasto.Włożyć je na pół godziny do lodówki.
Masa makowa:
Mak przełożyć do makutry i rozetrzeć wałkiem,wbić jajko,dodać pozostałe składniki i ucierać do momentu aż się połączą.Jabłko umyć,zetrzeć na tarce o dużych oczkach/może być ze skórką/dodać do masy makowej,wsypać żurawinę i ponownie wymieszać.
Ciasto wyjąć z lodówki,odciąć kawałek na wałeczki,resztę rozwałkować na pergaminie na wielkość blaszki,a na ciasto wyłożyć masę makową,wyrównać powierzchnię z pozostałego ciasta zrobić wałeczki i położyć na wierzch maku.Ciasto wstawić do piekarnika i piec 50 minut w 180 stopniach C.
Po upieczeniu i ostudzeniu makowca przygotować lukier:
Cukier puder zmiksować z ciepłym mlekiem dodając sok z cytryny i posmarować nim makowiec.
Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 21.01.2017 11:02
Spróbuj Misiu, są smaczne, my bardzo je lubimy.
ben-ka 27.11.2016 16:43
Lubimy makowce na kruchym :)
ben-ka 11.11.2016 12:01
Takie najbardziej lubię piec :)
ben-ka 24.03.2016 09:03
Jak przyjedziesz, to Ci zrobię:)
ben-ka 17.08.2015 08:26
Dawno makowca u mnie nie było, muszę to nadrobić:)
Ola1young 13.05.2014 16:11
ja też lubię makowce a ten jest pyszny :)
anemon 05.05.2014 16:12
Uwielbiam makowce i chętnie bym spróbowała Twojego.
misia53 29.04.2014 20:51
Pięknie wygląda , chętnie spróbuje na proszku ,bo zwykle robiłam drożdzowe makowce
IZABELA29 26.04.2014 19:35
ja nie robiłam makowca ale twój wygląda wspaniale
Ada-Gaba 26.04.2014 17:53
uwielbiam makowce, Twój wygląda przepysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat