Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mój Kapuśniaczek.

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchewka 1 szt
przecier pomidorowy 80 g
Majeranek suszony Prymat 0,5 opakowania
sól - do smaku
Przyprawa do zup i potraw Kucharek - do smaku
mąka pszenna 2-4 łyżki
olej roślinny - do smażenia
kość wieprzowa 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Pieprz czarny mielony Prymat - do smaku
Ziele angielskie całe Prymat 1 szt
kapusta kiszona 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Mój Kapuśniaczek.

Kapustę bardzo kwaśną obgotować, ale pozostawić 2 garści kapusty nie obgotowanej i sok z wyciśniętej kapusty. Można później dodać do zupy. Kapustę mniej kwaśną przelać najpierw wrzątkiem a później zimną wodą. Odcisnąć i posiekać. Marchewkę umyć, obrać, wypłukać i pokroić w plasterki. Mięso wypłukać pod bieżącą zimną wodą. Do garnka włożyć kość, marchewkę i kapustę. Gotować. Do gotującej się zupy dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dalej gotować. Do zupy dodać przecier pomidorowy, wyjąć ziele angielskie. Gotować. Na patelni przygotować zasmażkę z mąki i oleju. Zasmażkę wlać do zupy. Mieszać. Doprawić do smaku pieprzem, solą, przyprawą do zup i potraw w płynie i majerankiem. Pozostawić do wrzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 21.01.2014 23:01
bardzo lubię kapusniaczek
MONIKA62 19.09.2013 20:54
Lubię kapuściane zupy=)
m1monika 30.08.2013 08:35
pyszny kapuśniaczek :-)
Angelika10 08.07.2013 00:17
super kapuśniaczek
Wafelek2601 20.06.2013 22:45
Wyśmienity
Iwusia 17.03.2013 23:49
jak dawno nie jadłam kapuśniaczku
pajbek 08.03.2013 22:57
Oj zjadłabym Twojego kapuśniaczka :-)
krystyna330 28.02.2013 10:01
pychotka zjadłoby sie teraz taki kapusniak
natalia.doradca 29.01.2013 13:04
smaczna zupka
Dorian 11.01.2013 08:25
lubie kapusniaczek
rjustysia 16.12.2012 21:53
Mi ten kapuśniak bardzo odpowiada :)
eliza135 14.12.2012 18:28
napewno smaczny
Bernadeta1 12.12.2012 00:24
narobiłaś mi smaku na kapuśniak
ElizaT 11.12.2012 23:17
każdy ma swój przepis na kapuśniak ;) może i dobry
ALAGOR 10.12.2012 00:11
pysznie sie zapowiada - nie zniecheci mnie nawet komentarz powyzej ;)
Henryka2 09.12.2012 21:18
A czym się różni kapusta kiszona od kwaszonej?!Mam wrażenie,że przepis pisała osoba nie mająca pojęcia o gotowaniu.Uzasadniam:po co przelewać mało kwaśną kapustę? Wyleje się cały smak.Po co przyprawy dodawać w środku gotowania? Z czym jeść skoro w środku nic nie ma, a podanie ziemniaczków osobno nie jest sugerowane.Pół opakowania majeranku?! A o jakiej gramaturze ma być to opakowanie?I na koniec, co oznacza sformułowanie"pozostawić do wrzenia"?
gosia56 09.12.2012 19:37
bardzo lubię kapusniak super
Monika111 09.12.2012 18:45
oj zjadłabym chyba jutro zrobię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak