Mój gzik

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Dzisiejsza propozycja dania, które mam na obiad (ale nie musi być stricte obiadem), to moja wersja "wielkopolskiego gzika" z ziemniakami pieczonymi w mundurkach, w piekarniku. Jest to naprawdę dobre i nie zaszkodzi tym, którzy muszą odstawić mięso z diety! Pozostali też mogą spróbować!
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sładniki:

  • ziemniaki młode

    500 gramów
  • serek wiejski

    200 gramów
  • śmietana 18%

    2 łyżki
  • rzodkiewka

    0,5 pęczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    0,5 łyżeczki
  • olej

    4 łyżki
  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki dokładnie myjemy, osuszamy, większe kroimy i mieszamy w oleju z dodatkiem przyprawy do ziemniaków. Pieczemy 30 minut w 180°C.

Rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z serkiem, śmietaną i posiekanymi liśćmi (nie za dużo) rzodkiewek. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Chłodzimy.

Gorące ziemniaki podajemy z serkiem oraz z posiekanymi liśćmi rzodkiewki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat