Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mój domowy makaron łazanki

2.0
(7)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przygotowany w domu makaron jest smaczniejszy niż ten kupiony w sklepie. Zapraszam dziś więc do wypróbowania mojego przepisu na: domowy makaron łazanki.

Składniki:

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
jaja 2 sztuki
woda 0,5 szklanki

Do podsypania:

mąka 1 garść

Dodaj do wody do ugotowania makaronu łazanki:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
olej 0,5 łyżeczki

Porada

Makaron łazanki możesz ususzyć, przesypać do słoika, zakręcając go. Domowy makaron łazanki wykorzystasz następnym razem.

Przepis i sposób przygotowania na: Mój domowy makaron łazanki

Połącz składniki, wyrób z nich ciasto. Ciasto wyrabiaj tak długo, aby nie było widać śladów mąki i było jednolite.

Ciasto wyłóż na stolnicę podsyp mąką. Rozwałkuj ciasto na cienki placek. Pokrój ciasto w paski grubości ok. 1 cm. Paski pokrój na kawałki ok. 1 cm. Pokrojone kawałki ciasta zostaw na ok. 10 minut do wysuszenia.

Zagotuj wodę z kilkoma kroplami oleju i szczyptą soli. Gotuj makaron łazanki ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Makaron odcedź, przelej zimną wodą. Makaron jest gotowy.
Życzę smacznego!
Dorota Drużbińska

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mik 23.11.2023 13:29
Szkoda że nie przeczytałam wcześniej komentarzy...
Monika4109 14.11.2022 11:51
Okropny przepis, ciasto wyszło luźne mega klejące , straciłam tylko czas ... Nie polecam
Doradca Smaku 14.11.2022 13:50
Bardzo mi przykro z tego powodu... Jeśli ciasto jest zbyt lejące się, to warto dodać do niego więcej mąki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak