Modra kapusta

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wędzonej słoniny

    100 g
  • cytryna

    1 srednia
  • cebula

    1 duża
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • mąka

    1 łyzka
  • miód pitny

    1 lyzka
  • kapusta czerwona

    1 główka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Kapustę poszatkuj na krótkie piórka.
2. W dużym garnku zagotuj wodę. Ułóż na garnku durszlak albo sitko, tak, żeby było zanurzone w wodzie. Wrzuć na sitko kapustę i zostaw ją tak na 5 minut, żeby zmiękła.
3. Słoninę drobno pokrój. Wrzuć na patelnię i smaż, aż część tłuszczu się wytopi. W międzyczasie posiekaj cebulę i też dodaj na patelnię. Smaż, aż cebula się zezłoci.
4. Wrzuć łyżkę mąki i smaż, aż powstanie rumiana zasmażka. Dodaj kapustę, dopraw solą, pieprzem, miodem i sokiem z cytryny. Wymieszaj, posyp pietruszką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adamorek 14.08.2011 16:56
uwielbiam czerwona kapustę
buksiak12 03.09.2010 13:09
ciekawy przepis
buksiak12 03.09.2010 13:09
ciekawy przepis
Dorota71 03.09.2010 12:25
mniam mniam kocham kapustę w każdej postaci
Dorota71 03.09.2010 12:25
mniam mniam kocham kapustę w każdej postaci
Emilia22 03.09.2010 11:09
bardzo interesujący przepis
Emilia22 03.09.2010 11:09
bardzo interesujący przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat