Mocno jarzynowa zupa gulaszowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowa łopatka

    600 g
  • marchew

    2 sztuki
  • pietruszka

    2 sztuki
  • mały seler

    1 sztuka
  • kalarepa

    1 sztuka
  • zielona papryka

    1 sztuka
  • pomidory

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • papryka marynowana

    1 sztuka
  • pasta z łagodnej papryki

    2 łyżki
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • zacierki

    0,25 szklanki
  • smalec

    4 łyżki
  • ziemniaki

  • cebula

    2 sztuki
  • papryka ostra mielona

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Wołowinę kroimy w 3 cm kostkę. Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler i kalarepę obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę siekamy. Paprykę po oczyszczeniu z nasion kroimy w paseczki.Czosnek kroimy w plasterki.
2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy smalec, dodajemy cebulę i podsmażamy na maleńkim ogniu aż stanie się całkowicie szklista (ok. 10 - 15 minut). Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy słodką paprykę w proszku, całość szybko mieszamy i natychmiast dodajemy dwie łyżki ziemnej wody. Mieszamy po raz kolejny, dodajemy mięso i ponownie wstawiamy na malutki ogień. Mięso w papryce dusimy przez 2 - 3 minuty cały czas mieszając. Dodajemy marynowaną paprykę, dolewamy 1,5 litra zimnej wody. Całość gotujemy na średnim ogniu przez 40 minut licząc od momentu zawrzenia.
3. Po 40 minutach wywar soli i doprawiamy pieprzem. Dodajemy marchew, pietruszkę, selera, kalarepkę i czosnek. Gotujemy przez 20 minut.
4. Po 20 minutach do zupy dodajemy ziemniaki i kluseczki. Gotujemy przez 12 minut.
5. Na 5 minut przed końcem gotowania do zupy dodajemy dwa pomidory (obrane, pozbawione pestek i starte na tarce), sos paprykowy Roleski oraz paseczki zielonej papryki.
6. Zupę podajemy z białym pieczywem i kwaśną śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 28.09.2016 21:41
smaczna zupka
kate.500 22.10.2012 08:51
super
pestka 04.10.2012 21:10
Super
Jodaj 17.09.2012 06:41
pyszna zupka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat