Mocno czekoladowe ciasto

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • czekolada gorzka

    10 dag
  • masło

    8 dag
  • mleko

    1/2 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • jajka

    2 sztuki
  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Pianka czekoladowa

  • czekolada gorzka

    10 dag
  • czekolada mleczna

    10 dag
  • serek homogenizowany

    35 dag
  • cukier puder

    2 łyżki
  • śmietana 30%

    1 szklanka
  • żelatyna

    3 łyżeczki

Dodatkowo

  • czekolada mleczna

    10 dag
  • mleko

    3 łyżki
  • kawa

    1/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mocno czekoladowe ciasto foto
Czekoladę i masło rozpuścić, następnie zdjąć z palnika i wymieszać z mlekiem.
Krok 2 - Mocno czekoladowe ciasto foto
Jajka ubić z cukrem do białości i zmniejszyć obroty robota do najmniejszych dodać masę czekoladową i przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 3 - Mocno czekoladowe ciasto foto
Tortownicę 22 cm średnicy na dnie wyłożyć papierem do pieczenia i wylać gładkie ciasto, piec w temp. 175 st około 40 minut.
Pianka czekoladowa:
Obie czekolady rozpuścić i przestudzić, serek wymieszać z cukrem pudrem i dodać do niego przestudzona czekoladę oraz żelatynę wcześniej rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody i przestudzoną, dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową.

Upieczone i wystudzone ciasto nasączyć kawą do kawy można dodać łyżkę alkoholu i na nasączone ciasto wyłożyć całą piankę czekoladową, wyrównać i odstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.
Dodatkową czekoladę rozpuścić z mlekiem i po przestudzeniu polać wierzch schłodzonego ciasta, odstawić do zastygnięcia i dowolnie ozdobić.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1young 25.06.2017 19:08
bardzo apetycznie wygląda :)
adelajda 25.06.2017 18:36
zapowiada się dobrze

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat