Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA Z BOCZKIEM

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Podstawowe

kapusta mała główka młoda
bulion szklanka
boczek wędzony 150 g
koperek pęczek

Dodatkowo

sól i pieprz
cukier brązowy łyżeczka
sok z cytryny łyżeczka
masło łyżka
mąka łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA Z BOCZKIEM

Kapustę dzielę na cztery części, myję, szatkuję. Wkładam do garnka, zalewam bulionem, dodaję sól, pieprz i cukier. Zagotowuję. Gotuję pod przykryciem około 10 minut (co jakiś czas mieszam). Pod koniec dodaję sok z cytryny.
Boczek kroję w kostkę, podsmażam na średnim ogniu około 5 minut. Często mieszam. Dodaję łyżkę masła, czekam aż się rozpuści, następnie dodaję mąkę, mieszam i smażę około minuty. Stopniowo wlewam wodę z kapusty mieszając, aż mąka się rozpuści. Przekładam do garnka z kapustą, mieszam i zagotowuję.
Na koniec dodaję posiekany koperek. W razie potrzeby doprawiam do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 25.05.2017 09:36
znakomite danie :-)
Renata9 24.05.2017 22:50
Uwielbiam taką kapustę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak