Młoda kapusta z pomidorami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • kapusta

    800 g (młoda)
  • marchew

    2 małe
  • seler naciowy

    2 łodygi
  • cebula

    1 szt
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • pomidor malinowy

    3 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2 szt
  • ocet balsamiczny

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki

Zasmażka

  • mąka

    3 łyżeczki
  • woda

    2 szklanki
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę pokroiłem dość grubo, opłukałem. Włożyłem do garnka, dodałem liść laurowy i ziele angielskie.
Na patelni rozgrzałem olej, dodałem pokrojoną w plasterki marchewkę i seler naciowy. Smażyłem ok. 5 minut. Przykryłem, poddusiłem jeszcze chwilę, tak aby warzywa lekko zmiękły. Dodałem do kapusty, dolałem wodę, zagotowałem na małym ogniu ok. 15 minut.
Dodałem pomidory, wcześniej sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, ocet balsamiczny, słodką paprykę, doprawiłem solą, pieprzem i cukrem do smaku.
Przygotowałem zasmażkę. Rozgrzałem olej, wrzuciłem pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, smażyłem ok. 3 minuty, dodałem mąkę, wymieszałem dolewając płyn z gotowanej kapusty. Zawartość przelałem do garnka z kapustą, wymieszałem, podgrzałem, aby zasmażka zagęściła kapustę. Dodałem pokrojony koperek. Chwilę poddusiłem.
Na tym etapie kończąc otrzymamy danie jak w tytule. Ja dodając pokrojoną w plasterki kiełbasę „dobrą” ( swojską, dość chudą ) uzyskałem danie a`la bigos.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Łukasz15 13.05.2017 20:19
bardzo dobra
Habibi 13.05.2017 15:50
My również najczęściej robimy z pomidorami i koperkiem, ale nigdy nie dodaję zasmażki, bo jej nie uznajemy w swojej kuchni. Wolimy delikatniejszą kapustę ;)
IKrakowianka 13.05.2017 09:09
świetne połączenie
anka1988 12.05.2017 10:40
kapusta z pomidorami, jeszcze nie miałam okazji kosztować. Ciekawe :)
Bernadeta1 12.05.2017 10:07
bardzo lubię taką kapustę, pyszna
2milutka 12.05.2017 08:12
Apetyczne danie
Barbara13 12.05.2017 08:00
Super kapustka
Mniam 11.05.2017 22:29
Fantastyczna, bardzo taką lubię :)
ilka01 11.05.2017 22:17
Pyszności.........
MagdalenaIC 11.05.2017 20:31
Pysznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat