Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Młoda kapusta z miodem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

kapusta biała 1 główka
cebula 1 szt
koperek 3 łyżki
miód 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
sól
Pieprz ziołowy mielony Prymat
ocet winny 1 łyżka

Zasmażka

masło 4 łyżki
mąka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Młoda kapusta z miodem

Liście młodej kapusty opłukać i posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Kapustę przełożyć do garnka i zalać niewielką ilością wody, posolić, doprowadzić do wrzenia. Po chwili dodać cebulę i koper. Gotować ok 10 min. Jesli wody jest zbyt dużo to nadmiar odlać. Do kapusty dodać miód, koncentrat pomidorowy i przyprawy (pieprz i majeranek). Wszystko chwilę poddusić i pod koniec dodać trochę octu dla zakwaszenia.
Na patelni roztopić masło i powoli dosypywać mąkę intensywnie mieszając. Zasmażkę chwilę trzymać na ogniu po czym dodać ją do garnka z kapustą. Dokładnie wymieszać i dusić jeszcze ok 2 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 24.05.2014 22:30
Z miodem jeszcze n ie robiłam, ciekawa propozycja;)
Lis 24.05.2014 15:48
Coś czuję, że miód nadaje tej kapustce nietypowy smak:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak