Młoda kapusta z boczkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • surowego wędzonego boczku (musi być przerastany

    40 dag
  • młode marchewki

    3-4 szt
  • młode cebulki

    2 szt
  • pęczek koperku

  • sok z cytryny lub łyżka octu

  • sól, pieprz, cukier

  • kapusta

    1 młoda
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Boczek i cebulkę pokroić w kostkę. Przesmażyć na złoto. Kapustę cienko poszatkować. Włożyć do miski, posolić, dodać cukier i sok z cytryny. Delikatnie rozetrzeć palcami. Przełożyć do garnka, dodać boczek i startą na jarzynowej tarce marchewkę. Podlać bardzo małą ilością wody (kapusta puści sok) i dusić do miękkości. koperek umyć, drobno posiekać i włożyć do kapusty. doprawić do smaku. Jeżeli zostanie dużo płynu trzeba zagęścić mąką ( ja nie przepadam za takim zagęszczaniem, więc staram się dać tyle wody aby prawie cała odparowała). SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 05.07.2015 17:46
Teraz tylko tak robić.
Grazyna0211 25.03.2011 14:30
uwielbiam młodą kapustę z boczkiem jest przepyszna
Kate131 19.01.2011 09:07
aż mi ślinka leci

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat