Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona kapusta z kminkiem, z jajkiem sadzonym i szpinakiem, DS XVI, odc. 1
1. Zaczynamy od marynaty. Kminek tłuczemy w moździerzu. W misce łączymy olej, kminek i curry.
2. Kapustę kroimy w równe plastry ok. 1,5 cm i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Za pomocą pędzelka smarujemy marynatą każdy plaster z obu stron. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Pieczemy 30 minut na złoty kolor.
3. Gdy piekarnik się nagrzewa, przygotowujemy sos. Papryczkę chilli oraz liście mięty drobno siekamy. Łączymy z olejem i sosem sojowym.
4. Rozgrzewamy połowę masła na patelni. Dodajemy pokrojony w cienkie plastry czosnek i po chwili liście szpinaku. Mieszamy, solimy i podsmażamy, aż liście stracą swoją objętość.
5. Obraną marchewkę kroimy w sposób julienne (w cienkie słupki).
6. Na mocno rozgrzanej patelni roztapiamy pozostałą część masła. Wbijamy jajko i zmniejszamy ogień do połowy. Doprawiamy chilli. W ten sposób przygotowujemy wszystkie jajka.
Sposób podania:
Na upieczoną kapustę wykładamy szpinak i jajko sadzone oraz marchewkę pokrojoną w julienne. Całość posypujemy posiekanym szczypiorem, posiekaną papryczką chilli i podprażonymi orzeszkami ziemnymi. Na koniec polewamy sosem i dekorujemy czarnuszką.