Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kapusta
400 g (młoda) -
papryka czerwona
1 szt -
papryka żółta
1 szt -
cebula
2 szt -
boczek wędzony
300 g -
kiełbasa wędzona
300 g -
olej
4 łyżki -
syrop klonowy
1 łyżka -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
Papryka ostra mielona Prymat
1/2 łyżeczki -
pomidory krojone z puszki
1 puszka -
sól i pieprz
Przepis i sposób przygotowania Młoda kapusta w leczo
Boczek pokroiłem w kostkę, a kiełbasę w grube plasterki.
W szerokim garnku rozgrzałem olej, wrzuciłem boczek i kiełbasę. Smażyłem kilka minut.
Dodałem pokrojone warzywa, smażyłem 2 minuty. Następnie dodałem syrop klonowy, zamieszałem, smażyłem ok. 10 min, aż papryka zmiękła.
Kapustę posiekałem, dość grubo. Dodałem do warzyw razem z papryką słodką, ostrą i wędzoną, wymieszałem, dusiłem kolejne 20 minut. Na koniec wlałem pomidory, doprawiłem solą, pieprzem. Gotowałem 5 minut.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się