Młoda kapusta faszerowana Eli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    60 dkg
  • jajko

    1 szt
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    4 ząbki
  • koncentrat pomidorowy

    4 łyżki
  • Czosnek suszony Prymat

    do smaku
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • Przyprawa do zup i potraw Kucharek

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • kostka rosołowa

    1 sztuka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • Grill przyprawa klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • kapusta

    1 młoda
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pozostałe składniki:

sos pieczarkowy:
30 dkg pieczarek
1 cebula
1 łyżka margaryny
1 kostka grzybowa
sól.pieprz
1-2 łyżki mąki pszennej
60 ml słodkiej śmietanki

Kapustę obrać z wierzchnich zielonych liści (zachować je,bo będą potrzebne),umyć i przekroić na ćwiartki.W garnku zagotować wodę z solą i odrobiną oleju.Do wrzątku włożyć kapustę i chwilę parzyć.Zielone liście umyć i też sparzyć.Cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Do mięsa dodać cebulę,czosnek,bułkę tartą,jajko,przyprawę,sól,pieprz i wymieszać.Liście kapusty rozchylać i faszerować mięsem (co kilka liści).Nafaszerowane ćwiartki kapusty owinąć w sparzone wierzchnie liście i spiąć wykałaczkami.Kapustę włożyć do naczynia żaroodpornego.Kostkę rosołową rozpuścić w 1/2 litra wrzątku i powstałym bulionem zalać kapustę.Zapiekać30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.Po tym czasie wyjąć z piekarnika,usunąć wykałaczki i rozchylić wierzchnie liście kapusty.Zapiekać jeszcze 20 minut,co jakiś czas polewając wytworzonym bulionem.Kapustę wyjąć na pólmisek i włożyć do wyłączonego piekarnika,żeby nie ostygła.Sos zlać do rondla dodać koncentrat pomidorowy,czosnek,paprykę słodką i ostrą,sól i chwilę gotować.Mąkę wynieszać z wodą,wlać do sou i przegotować.Sos doprawić do smaku maggi.

Pieczarki pokroić:małe w plastry,a większe w pół plastry.Cebulę posiekać.Na patelni stopić margarynę,dodać pieczarki,cebulę,przyprawić solą,pieprzem i smażyć aż pieczarki będą miękkie.Przełożyć do rondla,dolać wody,wrzucić kostkę grzybową i pogotować 15 minut.Mąkę rozprowadzić wodą,wlać do sosu i jeszcze chwilę pogotować.Sos zabielić śmietanką.

Kapustę podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 08.01.2017 16:06
Lubię taką.
Sarenka 03.10.2011 08:23
Fajny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat