Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mleko z migdałów

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

migdały 15 dag
woda letnia 1 litr

Porada

Mleko pijemy same lub używamy jako zamiennik mleka krowiego do przygotowania płatków czy ryżu na mleku.

Przepis i sposób przygotowania na: Mleko z migdałów

Migdały zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na 30-40 minut. Odcedzamy i obieramy ze skórki (w tym celu migdały trzeba lekko ściśnąć, a wtedy same "wyskoczą" ze skórki).

Obrane migdały przepłukujemy czystą wodą.

Dodajemy 0,5 litra przegotowanej i ostudzonej wody i miksujemy dokładnie końcówką blendera. Dodajemy pozostałą wodę i jeszcze chwilę miksujemy. Odstawiamy na 10 minut.

Po tym czasie przelewamy mleko przez durszlak wyłożony gazą i dokładnie wyciskamy cały płyn.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak