Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MLEKO Z MIGDAŁÓW.

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

migdały 1/2 szklanki
woda 2 (źródlana)

Przepis i sposób przygotowania na: MLEKO Z MIGDAŁÓW.

na ok. 400-500 ml mleka

Połowę szklanki migdałów zalałam wodą z kranu i odstawiłam
na noc (min. 8 godzin) po to, aby nieco zmiękły.
Jeśli migdały są ze skórką - uprzednio zalewam je na 10 minut wrzątkiem,
co ułatwia zdjęcie skórki. Osobiście użyłam już obranych migdałów.
Następnie odcedzam migdały. Przerzucam je do pojemnika blendera
i miksuję z dodatkiem 2 szklanek wody źródlanej. Miksuję kilka minut.
Przygotuję jakiś garnek i gazę złożoną kilkakrotnie bądź tetrową szmatkę (pieluszkę).
Przecedzam płyn przez nią, dokładnie wyciskam z osadzonej na materiale papki.

Mleko przechowuję w lodówce do 2 dni, później kwaśnieje.

Z papki zrobiłam smarowidełko.
Papkę migdałową zmieszałam z miodem i cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AZgotuj 26.09.2013 11:09
fantastyczne zdrowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak