Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mleko owsiane

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

płatki owsiane 1/2 szkl.
woda ciepła 2 szkl.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
cukier waniliowy 1-2 łyżeczki

Porada

Mleko odstane rozwarstwia się, więc przed spożyciem należy je zamieszać lub wstrząsnąć. Przechowujemy w lodówce przez 2 dni.

Przepis i sposób przygotowania na: Mleko owsiane

Płatki zalewamy przegotowaną letnią wodą i odstawiamy na przynajmniej 8 godzin, a najlepiej na całą noc do namoczenia.
Następnie całość dokładnie miksujemy na gładką konsystencję.
Przecedzamy przez gazę lub gęste sitko.
Doprawiamy do smaku szczyptą soli i cukrem waniliowym.
Gotowe mleko przelewamy do butelki i przechowujemy w lodówce przez 2 dni.
Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 05.06.2014 19:36
Podoba mi się, z tym, że nie wiem jak ta sól- można z niej zrezygnować czy pomaga w konserwacji napoju bo może stać (aż 2 tygodnie) ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak