Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mleczny sernik z miechunką i berberysem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruchy spód

mąka pszenna 1 szklanka
masło 10 dag
żółtko jajek 2 sztuki
śmietana 18 proc 1 łyżeczka
cukier 2 łyżki

Masa serowa;

twaróg 60 dag
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 16 g
mleko w proszku 3/4 szklanki
mleko 2% 1/2 szklanki
jajko 5 sztuk
masło 10 dag
budyń śmietankowy 1 sztuka
sok z cytryny 2 łyżki

Polewa z białej czekolady

biała czekolada 2 tabliczki
śmietana 30% 2 łyżki
masło 1 łyzka
berberys suszony 30 g
miechunka 45 g

Porada

Kremowy sernik ze słodziutką masą z białej czekolady, słodkość równoważy dodatek suszonej miechunki i berberysu , dzięki temu jest nie za słodki, taki w sam raz. Zdecydowanie deser dla wymagających. I co najważniejsze,domownikom smakuje.

Przepis i sposób przygotowania na: Mleczny sernik z miechunką i berberysem

Kroki postępowania

1
1. Ciasto:
Mąkę połączyć z zimnym masłem oraz cukrem i żółtkami, zagnieść szybko kruche ciasto,
Krok 1 - Mleczny sernik z miechunką i berberysem foto
2
2. Masa serowa:
Zmielony twaróg umieścić w misie miksera wsypać cukier dodać mleko w proszku, wbić jajka, dodać miękkie masło, dodać budyń, wlać mleko oraz sok z cytryny i wszystko razem krótko miksować tylko do uzyskania gładkiej kremowej masy
Krok 2 - Mleczny sernik z miechunką i berberysem foto
3
Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto kruche, pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku około 45-50 minut –do leciutkiego zrumienienia wierzchu, studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Krok 3 - Mleczny sernik z miechunką i berberysem foto
4
3. Polewa z białej czekolady:
Czekoladę łamiemy na kawałki umieszczamy w misce, wlewamy śmietankę dodajemy masło i rozpuszczamy w kąpieli wodnej,
Krok 4 - Mleczny sernik z miechunką i berberysem foto
5
gdy masa się połączy, mieszamy, wsypujemy suszone owoce. Mieszamy łyżką.
Polewę rozprowadzamy na zimnym serniku.
Chłodzimy w lodówce aż masa całkiem zastygnie.
Słodkich wypieków!
Krok 5 - Mleczny sernik z miechunką i berberysem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 23.04.2017 08:50
ale pysznosci
iziona 22.04.2017 11:56
na pewno jest pyszny
benka 22.04.2017 09:50
Ciekawy przepis.
Renataj 21.04.2017 22:18
Ciekawy pomysł z tymi dodatkami - warto wypróbować.
RenataZ-et 21.04.2017 21:33
jak zwykle u Ciebie - wygląda idealnie :)
adelajda 21.04.2017 16:29
dobry serniczek
Wiktoria29 21.04.2017 16:08
wygląda wyśmienicie
mysza75 21.04.2017 15:21
jaki fajny sernik, jeszcze takiego nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak