Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mleczny chlebek z ziarnami słonecznika

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
drożdże świeże 2,5 dag
miód płynny 1 łyżka
mleko 300 ml
sól 1 łyżeczka
masło 5 dag
słonecznik łuskany 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Mleczny chlebek z ziarnami słonecznika

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w połowie ciepłego mleka i miodzie, odłożyć w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Mleczny chlebek z ziarnami słonecznika foto
2
Do wyrośniętego rozczynu wsypać mąkę, dodać resztę mleka wyrabiać mieszadełkami około 7-8 minut.
Krok 2 - Mleczny chlebek z ziarnami słonecznika foto
3
Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3 - Mleczny chlebek z ziarnami słonecznika foto
4
Następnie dodać sól, rozpuszczone, przestudzone masło i ziarna słonecznika. Wyrabiać do połączenia się składników.
Krok 4 - Mleczny chlebek z ziarnami słonecznika foto
5
Wyłożyć na posypaną mąką deskę, uformować bochenek, włożyć do foremki keksowej, pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto naciąć ostrym nożem, posmarować wodą za pomocą silikonowego pędzelka. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut.
Krok 5 - Mleczny chlebek z ziarnami słonecznika foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak