Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MLECZNY CHLEB

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
mąka żytnia 1 szkl
mleko 1 szkl
woda ciepła 1/2 szkl
zakwas do chleba 1/2 szkl
drożdże 20 g
sól 1 łyżka
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: MLECZNY CHLEB

Kroki postępowania

1
Mieszamy razem obie mąki , zakwas , mleko i wodę . Wyrabiamy ciasto .przykrywamy i zostawiamy do wyrośniecia .Po wyrośnięciu wsypujemy sól .
Krok 1 - MLECZNY CHLEB foto
2
Ponownie zagniatamy ciasto .
Krok 2 - MLECZNY CHLEB foto
3
Przekładamy je do wysmarowanej formy .
Krok 3 - MLECZNY CHLEB foto
4
Nożem robimy nacięcia . Ciasto przykrywamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość .Pieczemy w temp 200 C okolo 30-35 minut ..
Krok 4 - MLECZNY CHLEB foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

radex995 13.07.2014 15:03
Chleb domowy to naprawdę coś wspaniałego!
ben-ka 07.07.2014 18:46
Uwielbiam swojskie pieczywo,Twój chlebek też bym spróbowała.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak