Mleczne placuszki z borówką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Delikatne, mleczne placuszki z dodatkiem borówki amerykańskiej. Idealne na śniadanie, kolację lub słodki obiad.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Placuszki:

  • zsiadłe mleko

    400 ml
  • mleko w proszku

    2 łyżki
  • jajko

    2 sztuki
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • cukier

    4 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    350 g
  • borówka amerykańska

    250 g
  • cukier puder do posypania

    2 łyżki
  • masło klarowane

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zsiadłe mleko zmiksować z mlekiem w proszku i jajkami.
Wlać olej, wsypać cukier, sodę oczyszczoną oraz mąkę, całość dokładnie wymieszać lub ponownie zmiksować.
Do ciasta dodać borówki, całość parokrotnie przemieszać.
Na patelni rozgrzać odrobinę masła klarowanego lub oleju, smażyć placuszki na rumiano z obu stron.
Usmażone posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat