Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mleczne bułeczki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
drożdże 3 dag
żółtko jajek 2
cukier puder 3 łyżki
masło 8 dag
mleko 1 szklanka
skórka otarta z cytryny
szczypta soli

Przepis i sposób przygotowania na: Mleczne bułeczki

Roztopiony tłuszcz odstawiamy do wystygnięcia. W ciepłym mleku rozrabiamy pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki mąki i łyżeczki cukru pudru, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż masa podwoi objętość. Dodajemy żółtka, pozostały cukier, skórkę z cytryny i sól. Składniki mieszamy, dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopiony letni tłuszcz i dalej wyrabiamy, aż będzie jednolite, sprężyste i lśniące. Ja wyrabiałam je przez 20 minut - im dłużej, tym lepiej. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy masa podwoi objętość dzielimy je na równe części i formujemy bułeczki. Odstawiamy do kolejnego wyrośnięcia. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy w temperaturze 160 st. C. przez 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 31.12.2012 00:54
super takie bułeczki
mikrusiak 26.12.2012 15:18
pyszszszne...:)
aspire5742 26.12.2012 13:43
smakowicie wyglądają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak