Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mizeria na zimę bardzo łagodna

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki świeże 5 kg
cebula 0,5 kg
natka pietruszki 1 garść
Na zalewę:
ocet 1 szklanka
woda 6 szklanek
cukier 4 łyżki
sól 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mizeria na zimę bardzo łagodna

Ogórki obrać ze skórki, pokroić w plastry ok. 4 mm. Cebulę obrać, pokroić w półkrążki. Pietruszkę umyć, pokroić drobno i wszystko razem wymieszać. Z octu, wody, cukru i soli ugotować zalewę-wystudzić. Połączyć wszystko razem, nakładać do słoików, uzupełnić zalewą, zakręcić nakrętki. Pasteryzować 15 minut. Uważać żeby nie przedłużyć pasteryzacji, bo mizeria będzie miękka. Ważne również żeby plastry ogórków były grubo pokrojone, wtedy się nie rogotują. Świetna mizeria na zimę - jak otwieram słoik, to czuć zapach lata. Można podawać do obiadu z dodatkiem śmietany albo jako zakąska. Smacznego;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milka100 28.02.2014 10:48
oj przyda się zawsze, pycha
Grazyna0211 06.02.2014 12:13
smaczna też czasami taką robię w słoiki na zimę
ben-ka 05.02.2014 09:13
Dawno temu,to i ja robiłam takie zapasy na zimę.
IwonaKa 14.12.2013 10:17
świetny przepis,na zimę jak znalazł
gosia56 17.11.2013 13:37
napewno pyszne w zimie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak