Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki
-
pierś z kurczaka
4 duże -
szynka dojrzewająca
8 plastrów -
ser camembert
1 sztuka -
suszone pomidory
8 sztuk -
mix sałat
opakowanie -
pomidorki koktajlowe
6 sztuk -
cebula czerwona
1 sztuka -
oliwki czarne
7 sztuk -
oliwki zielone
7 sztuk -
woda
3 łyżki -
oliwa
3 łyżki -
Sos sałatkowy włoski z bazylią i oregano Prymat
opakowanie -
bazylia świeża
kilka listków
Marynata
-
olej z suszonych pomidorów
1/2 szklanki -
Musztarda delikatesowa Prymat
2 łyżeczki -
miód wielokwiatowy
1 łyżka -
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
1 łyżka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Mistrz Smaku poleca: Kurczak nadziewany serem camembert, odc. 8
Przygotowujemy marynatę. W misce łączymy olej z suszonych pomidorów, miód, musztardę delikatesową, paprykę wędzoną i szczyptę soli. Piersi z kurczaka nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Pomidory suszone kroimy w drobne paseczki, ser camembert na plastry. Do każdej „kieszonki” w piersi kurczaka wkładamy pomidory suszone i po 2 plastry sera. Możemy spiąć wykałaczką. Każdą pierś zawijamy dwoma plastrami szynki i obsmażamy z każdej strony na suchej, rozgrzanej patelni. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 20 min.
W międzyczasie przygotowujemy sałatę. Zawartość saszetki sosu sałatkowego włoskiego wsypujemy do miseczki, dodajemy oliwę i wodę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 min. Pomidory kroimy na połówki, cebulę w piórka. Do mieszanki sałat dodajemy pomidory, cebulę i całe oliwki. Wlewamy sos i mieszamy. Upieczoną pierś kroimy w plastry i podajemy na sałacie. Dekorujemy świeżą bazylią.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się