Tajski kurczak z orzechami nerkowca

Tajski kurczak z orzechami nerkowca

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    1
  • olej sezamowy

    20 ml (jasny)
  • papryka czerwona

    1/2
  • cebula czerwona

    1
  • brokuł

    1/3
  • pasta chili

    1 łyżeczka
  • woda

    300 ml
  • orzechy nerkowca

    100 g (prażone)
  • sos ostrygowy

    1 łyżka
  • kiełki soi

    40 g
  • cebula dymka

    1
  • imbir mielony

  • ryż jaśminowy

    ugotowany
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na rozgrzaną patelnię wlej olej sezamowy, dodaj pokrojoną w paski pierś z kurczaka, paprykę czerwoną oraz czerwoną cebulę. Smaż przez około 3 minuty.
Następnie dodaj różyczki brokuła, tajską pastę chili i 300 ml zimnej wody. Gotuj przez około 5 minut, aż pasta się rozpuści, a kurczak ugotuje w środku.
Na samym końcu dodaj prażone orzeszki nerkowca, sos ostrygowy, kiełki soi , cebulkę dymkę i dopraw mielonym imbirem.
Wymieszaj wszystko razem i szybko ściągnij z ognia. Ważne jest, aby warzywa były chrupiące .
Tak przygotowanego kurczaka podawaj z ugotowanym ryżem jaśminowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

20.10.2017 12:19
Super danie! Zjadłabym, tylko osobiście bez brokuła, którego nienawidzę. :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat