Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Tajski kurczak z orzechami nerkowca

5.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Tajski kurczak z orzechami nerkowca, doprawiony imbirem, to pomysł na orientalny obiad. Najlepiej smakuje podany z warzywami i ryżem jaśminowym. Możemy poczuć się jak w Tajlandii!

Składniki:

pierś z kurczaka
1
olej sezamowy
20 ml (jasny)
papryka czerwona
1/2
cebula czerwona
1
brokuł
1/3
pasta chili
1 łyżeczka
woda
300 ml
orzechy nerkowca
100 g (prażone)
sos ostrygowy
1 łyżka
kiełki soi
40 g
cebula dymka ze szczypiorkiem
1
Imbir mielony Prymat
ryż jaśminowy
ugotowany

Przepis i sposób przygotowania na: Tajski kurczak z orzechami nerkowca

Na rozgrzaną patelnię wlej olej sezamowy, dodaj pokrojoną w paski pierś z kurczaka, paprykę czerwoną oraz czerwoną cebulę. Smaż przez około 3 minuty.

Następnie dodaj różyczki brokułu, tajską pastę chili i 300 ml zimnej wody.


Gotuj przez około 5 minut, aż pasta się rozpuści, a kurczak ugotuje w środku.

Na samym końcu dodaj prażone orzeszki nerkowca, sos ostrygowy, kiełki soi, cebulkę dymkę i dopraw mielonym imbirem.

Wymieszaj wszystko razem i szybko ściągnij z ognia. Ważne jest, aby warzywa były chrupiące. 

Tak przygotowanego kurczaka podawaj z ugotowanym ryżem jaśminowym.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 20.10.2017 12:19
Super danie! Zjadłabym, tylko osobiście bez brokuła, którego nienawidzę. :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak