Roladki z kurczaka z szafranowym ryżem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piersi z kurczaka

    2
  • ser mimolette

    150 g
  • bazylia świeża

  • ryż jaśminowy

    150 g
  • masło klarowane

  • Szafran nitki Prymat

    1 opakowanie
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Roladki z kurczaka z szafranowym ryżem foto
Piersi kurczaka umyć, usunąć błonki i delikatnie rozklepać. Ser pokroić na paski, a liście bazylii umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Kawałki piersi oprószyć solą i pieprzem i na środek każdego ułożyć ser i liście bazylii. Filety zawinąć w rulon i zamknąć wykałaczką.
Krok 2 - Roladki z kurczaka z szafranowym ryżem foto
Każdą z roladek przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu po 1 minucie z każdej strony, przełożyć na blachę, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut. Roladki z zewnątrz mają być chrupiące, a w środku miękkie.
Krok 3 - Roladki z kurczaka z szafranowym ryżem foto
Przygotować ryż: do wrzącej, osolonej wody wsypać odmierzoną ilość ryżu, dodać nitki szafranu i gotować do momentu, aż ryż będzie al dente. Danie podawać z mixem sałat z bazyliowym dressingiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat