odc. 9 Mistrz smaku poleca

Mistrz Smaku poleca: Krewetki w sosie maślano-winnym, odc. 9

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • makaron spaghetti

    200 g
  • krewetki duże

    300 g tygrysie
  • szalotka

    4 sztuki
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • wino białe wytrawne

    200 ml
  • szpinak

    2 garście
  • kapary

    1 łyżka
  • pomidorki koktajlowe

    5 sztuk

Do smaku

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    szczypta
  • Papryka ostra mielona Prymat

    szczypta
  • kurkuma mielona

    szczypta
  • bazylia świeża

    kilka listków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Czosnek kroimy w plastry, szalotkę w kostkę, a pomidorki na pół. Na rozgrzanym na patelni maśle smażymy szalotkę i czosnek. Dodajemy krewetki i mieszamy. Smażymy po około 2 minuty z każdej strony. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kurkumą. Wlewamy wino i mieszamy.
Pod koniec duszenia dodajemy szpinak i kapary. Po dodaniu szpinaku nie smażymy zbyt długo, żeby liście nie straciły jędrności.
Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy do krewetek. Dodajemy pokrojone pomidorki, doprawiamy do smaku papryką ostrą. Całość delikatnie mieszamy. Gotowe danie dekorujemy świeżą bazylią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka17 11.12.2017 22:47
Krewetki uwielbiam
Bożena Matuszczyk 11.12.2017 22:23
Pyszne danie;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat