Przepis i sposób przygotowania na: Miruna zapiekana na szpinaku.
Szpinak przebrać, opłukać, osuszyć i pokroić na duże kawałki. Pozostawić kilka małych listków do dekoracji. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. W rondlu rozgrzać masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić. Wrzucić pieczarki i lekko podsmażyć, dodać posiekany szpinak i smażyć do odparowania wody.
Kwaśną śmietanę wymieszać ze śmietaną kremówką, musztardą i syropem klonowym (lub płynnym miodem), również przyprawić solą i pieprzem. Pomidory koktajlowe podzielić na ćwiartki.
Naczynie żaroodporne nasmarować odrobiną masła. Przełożyć do niego szpinak, na wierzch ułożyć porcje ryby, pokrojone pomidorki, polać przygotowanym sosem śmietankowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać 20 minut w temperaturze 175*C.
Po wyjęciu z piekarnika udekorować małymi listkami świeżego szpinaku, natką pietruszki i plastrami cytryny.
Smacznego.