Miruna w panierce

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miruna

    1 kg
  • jajko

    2 szt
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • pieprz

    szczypta
  • marchewka

    5 szt
  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    1-2 łyżki
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety z miruny rozmrażamy, kroimy na mniejsze kawałki. Następnie nacieramy przyprawą do ryb oraz odrobiną pieprzu i odstawiamy na kilkanaście minut. Po tym czasie kawałki ryby obtaczamy w mące, panierujemy w roztrzepanym jajku, a następnie znowu obtaczamy, tym razem w bułce tartej. Rybę smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przygotowujemy marchewkę do rybki: marchew obieramy, myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w kostkę. Pokrojoną marchewkę wkładamy do małego garnka, zalewamy wodą, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy masło i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż marchewka będzie miękka. W momencie, gdy marchewka już się ugotuje, wsypujemy przez sitko mąkę i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Rybę podajemy z ziemniakami oraz z ugotowaną marchewką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat