Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miruna smażona - marynowana w zalewie octowej z musztardą

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miruna 1 kg ryba
por 1 szkl.
papryka czerwona 1 duża
Musztarda sarepska Prymat 1 słoiczek
woda 800 ml
ocet 10 % 100 ml
cukier 3-4 łyżki
Kucharek przyprawa uniwersalna 1,5 łyżki
Sól ziołowa jodowana Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
przyprawa do zup
olej do smażenia
mąka do panierowania
jajko 2
ziele angielskie 7-10 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 3-4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Miruna smażona - marynowana w zalewie octowej z musztardą

Kroki postępowania

1
Jajka roztrzepać z przyprawami.
Filety umyć, osuszyć, przekroić ew. na mniejsze kawałki, włożyć do masy jajeczniej i wymieszać.
Panierować w mące.
Krok 1 - Miruna smażona - marynowana w zalewie octowej z musztardą foto
2
Smażyć na rumiano, z obu stron, a następnie osączyć na papierowych ręcznikach i pozostawić do ostygnięcia.
Krok 2 - Miruna smażona - marynowana w zalewie octowej z musztardą foto
3
Pora (tylko jasnozieloną część) i paprykę oczyścić i pokroić w paski.
Krok 3 - Miruna smażona - marynowana w zalewie octowej z musztardą foto
4
Zagotować wodę, z octem i musztardą, dodać przyprawy i zagotować - gotować pod przykryciem przez 5 minut, a następnie dodać warzywa i gotować kolejne 5 minut.
Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
Krok 4 - Miruna smażona - marynowana w zalewie octowej z musztardą foto
5
Chłodną rybę ułożyć w zamykanym pojemniczku, zalać marynatą i nakryć wieczkiem.
Pozostawić na dobę w temp. pokojowej, a następnie na kolejną dobę wstawić do lodówki.
Krok 5 - Miruna smażona - marynowana w zalewie octowej z musztardą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 27.06.2013 09:54
nie jadłam takiej rybki ale warto chyba kupić i nadrobić zaległości
Beata61 18.11.2012 17:06
aż ślinka cieknie
medi 18.11.2012 11:32
Lubię takie dania z zalewy:)
babajaga1969 18.11.2012 11:26
już mi kręci w nosie od tej zalewy - musi być pyszna - taka nasączona :))
Poison1988 18.11.2012 11:22
jeszcze nie jadłam takiej rybki... jak smakuje?
Adamorek 18.11.2012 10:30
świetna rybka
Habibi 18.11.2012 10:26
Oj tak, jest bardzo smaczna :)
Pietruszka 18.11.2012 10:20
lubię mirunę, pewnie w tej zalewie smakuje bardzo dobrze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak