Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodzik malinowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maliny świeże 700-750 g
woda 1/2 litra
cukier 1/2 kg
cukier waniliowy 2 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Miodzik malinowy

Zagotować wodę z cukrem i cukrem waniliowym - gotować 25-30 minut (na sporym ogniu) do uzyskania syropu.
Do gotowego syropu wsypać maliny, zmniejszyć płomień, gotować godzinę, po czym odstawić z ognia.
Po zupełnym ostygnięciu ponownie zagotować i gotować godzinę - co jakiś czas potrząsać garnkiem.
Zdjąć z ognia i wystudzić - syrop powinien mieć konsystencję miodu i piękny czerwono-bursztynowy kolor.

Przelać do słoiczków lub butelek - używać do polewania gofrów, lodów, placuszków czy naleśników.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak