Miodowy sernik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • masło 82%

    50 g
  • żółtka

    1 sztuka
  • cukier puder

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1/3 łyżeczki

Masa serowa

  • ser twarogowy

    500 g
  • jajka

    4 sztuki
  • mleko w proszku

    2 łyżki
  • mleko skondensowane słodzone

    1/2 szklanki
  • miód prawdziwy

    3 łyżki
  • laska wanilii

    1 sztuka
  • masło miękkie

    1 łyżka
  • budyń śmietankowy

    2 łyżki
  • polewa czekoladowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Miodowy sernik foto
Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść jednolite ciasto, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do zamrażarki. Po tym czasie ciasto zetrzeć na spód wyłożonej pergaminem tortownicy, lekko docisnąć palcami do formy, włożyć do lodówki na czas robienia masy serowej.
Krok 2 - Miodowy sernik foto
Masa serowa: Twaróg w kostce umieszczamy w misce, wlewamy mleko skondensowane ,
Krok 3 - Miodowy sernik foto
wsypujemy mleko w proszku oraz budyń, z wanilii wydrążamy ziarenka i dodajemy do masy serowej, wbijamy jajka
Krok 4 - Miodowy sernik foto
wlewamy miód i całość misujemy blenderem do uzyskania gładkiej kremowej masy. Jeśli nie mamy blendera twaróg należy zmielić w maszynce do mięsa i zmiksować z resztą składników mikserem.
Krok 5 - Miodowy sernik foto
Tak przygotowaną masę serową wylewamy na starty spód, wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika pieczemy 30 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 160 *c i pieczemy jeszcze 15 minut, studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Zimny sernik dekorujemy białą mleczną polewą, posypujemy posypką Lion i pokrojonymi truflami. Słodkich wypieków!
2milutka
Sernik na świąteczną nutę, słodzony nie cukrem a prawdziwym miodem o wyraźnym zapachu prawdziwej wanilii, pieczony na kruchym , zmrożonym i startym cieście, wykwintności dodaje mu biała polewa i pokrojone trufle. Arystokracja wśród serników.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 13.03.2018 16:32
Musi pysznie smakować!
Laila2786 07.01.2017 14:04
dla mnie bajka, pięknie się prezentuje.
Klausia 04.01.2017 21:48
Pięknie wygląda
sezamek 11.12.2016 22:06
Bardzo pyszny :)
halina17 11.12.2016 21:47
Pyszny sernik
Mniam 11.12.2016 16:15
Pyszny serniczek, z chęcią bym zjadła taki kawałeczek :)
Beatris 11.12.2016 15:26
Cudny, z przyjemnością zjadłabym kawałeczek :)
Iwusia 11.12.2016 15:04
podoba mi sie ten przepis :)
bietka 11.12.2016 14:20
smaczny serniczek :)
Wacław 11.12.2016 13:55
znakomity sernik :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat