Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodowy sernik

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1/2 szklanki
masło 82% 50 g
żółtko jajek 1 sztuka
cukier puder 2 łyżki
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki

Masa serowa

ser twarogowy 500 g
jajko 4 sztuki
mleko w proszku 2 łyżki
mleko skondensowane 1/2 szklanki
miód prawdziwy 3 łyżki
laska wanilii 1 sztuka
masło miękkie 1 łyżka
budyń śmietankowy 2 łyżki
polewa czekoladowa

Porada

Sernik na świąteczną nutę, słodzony nie cukrem a prawdziwym miodem o wyraźnym zapachu prawdziwej wanilii, pieczony na kruchym , zmrożonym i startym cieście, wykwintności dodaje mu biała polewa i pokrojone trufle. Arystokracja wśród serników.

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowy sernik

Kroki postępowania

1
Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść jednolite ciasto, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do zamrażarki. Po tym czasie ciasto zetrzeć na spód wyłożonej pergaminem tortownicy, lekko docisnąć palcami do formy, włożyć do lodówki na czas robienia masy serowej.
Krok 1 - Miodowy sernik foto
2
Masa serowa: Twaróg w kostce umieszczamy w misce, wlewamy mleko skondensowane ,
Krok 2 - Miodowy sernik foto
3
wsypujemy mleko w proszku oraz budyń, z wanilii wydrążamy ziarenka i dodajemy do masy serowej, wbijamy jajka
Krok 3 - Miodowy sernik foto
4
wlewamy miód i całość misujemy blenderem do uzyskania gładkiej kremowej masy. Jeśli nie mamy blendera twaróg należy zmielić w maszynce do mięsa i zmiksować z resztą składników mikserem.
Krok 4 - Miodowy sernik foto
5
Tak przygotowaną masę serową wylewamy na starty spód, wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika pieczemy 30 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 160 *c i pieczemy jeszcze 15 minut, studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Zimny sernik dekorujemy białą mleczną polewą, posypujemy posypką Lion i pokrojonymi truflami. Słodkich wypieków!
Krok 5 - Miodowy sernik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 13.03.2018 16:32
Musi pysznie smakować!
Laila2786 07.01.2017 14:04
dla mnie bajka, pięknie się prezentuje.
Klausia 04.01.2017 21:48
Pięknie wygląda
sezamek 11.12.2016 22:06
Bardzo pyszny :)
halina17 11.12.2016 21:47
Pyszny sernik
Mniam 11.12.2016 16:15
Pyszny serniczek, z chęcią bym zjadła taki kawałeczek :)
Beatris 11.12.2016 15:26
Cudny, z przyjemnością zjadłabym kawałeczek :)
Iwusia 11.12.2016 15:04
podoba mi sie ten przepis :)
bietka 11.12.2016 14:20
smaczny serniczek :)
Wacław 11.12.2016 13:55
znakomity sernik :-)
Edith85 11.12.2016 13:37
Wygląda rewelacyjnie
Aleksandra/Olcia 11.12.2016 13:32
wspaniały sernik
Lis 11.12.2016 13:15
Uwielbiam takie serniki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak