Miodowo - orzechowy przekładaniec

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO MIODOWE

  • mąka tortowa

    30 dag
  • miód

    2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/3 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • jajko

    1 sztuka
  • margaryna

    15 dag

WKŁADKA KRUCHO_ORZECHOWA

  • mąka tortowa

    2,5 szklanki
  • margaryna

    220 gram
  • śmietana kwaśna

    2 łyżki
  • jajko

    2 małe
  • cukier puder

    0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki płaskie

DODATKOWO

  • powidła śliwkowe (węgierkowe)

    3/4 słiczka
  • orzechy włoskie

    15 dag siekanych

MASA ORZECHOWA

  • mleko

    0,5 litry
  • masło

    1 kostka
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • mąka ziemniaczana

    0,5 łyżki
  • mąka tortowa

    0,5 łyżki
  • budyń waniliowy

    1 sztuka
  • spirytus

    do smaku
  • orzechy włoskie

    20 dag
  • mleko

    0,5 szklanki

MASA JABŁKOWA

  • jabłka

    1 kg po obraniu
  • galaretka cytrynowa

    1 sztuka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1/3 łyżeczki
  • cukier

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Miodowo - orzechowy  przekładaniec foto
CIASTO MIODOWE: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Każdą część oddzielnie wałkujemy, wykładamy na blaszkę i pieczemy w 180ºC przez około 15 min.
Upieczone placki studzimy.
Krok 2 - Miodowo - orzechowy  przekładaniec foto
WKŁADKA:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki ciasta. Całość zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części.
Kolejno wałkujemy każdą z nich. Na przygotowaną blaszkę wykładamy pierwszą cześć. Smarujemy ją połową powidła i posypujemy połową przygotowanych orzechów. Następnie na orzechy wykładamy rozwałkowaną drugą część ciasta. Smarujemy ją pozostałym powidłem i posypujemy pozostałymi orzechami. Całość przykrywamy trzecią rozwałkowaną częścią ciasta. Tak przygotowane ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 30 minut w 180°C.
Po upieczeniu studzimy.
Krok 3 - Miodowo - orzechowy  przekładaniec foto
MASA ORZECHOWA:
Połowę mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałej części dodajemy mąki, budyń, cukier waniliowy oraz żółtka i razem mieszamy. Gotujemy budyń. Studzimy.

Orzechy mielimy. Mleko zagotowujemy. Gorącym sparzamy orzechy. Studzimy.

Masło ucieramy na puch, po czym dokładamy stopniowo budyń. Do białej masy budyniowej dokładamy orzechy oraz alkohol do smaku.

Krok 4 - Miodowo - orzechowy  przekładaniec foto
MASA JABŁKOWA
Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane przekładamy do garnka i smażymy około 15 min ( wszystko zależy od gatunku jabłek, jeśli jabłka szybko się rozgotują to nie trzeba długo smażyć). Na koniec dodajemy galaretkę oraz żelatynę. Dokładnie mieszamy całość trzymając masę jeszcze na ogniu. Jabłka studzimy. Zimną masą przekładamy ciasto.

Po przełożeniu ciasto odstawiamy do chłodu by masa jabłkowa stężała. Ciasto dowolnie dekorujemy. U mnie wykończenie stanowi polewa czekoladowa posypana kokosem.

PRZEŁOŻENIE:
Cisto miodowe- masa orzechowa- wkładka krucho orzechowa
Krok 5 - Miodowo - orzechowy  przekładaniec foto
- masa jabłkowa- ciasto miodowe- polewa.
Jadwiga/Jaga85
Ciasto idealne na świąteczny stół. Pachnie miodem, orzechami i jabłkami- czego chcieć więcej?:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
atort111 07.05.2015 17:26
smak boski
gusia1000 21.01.2015 00:48
ciasto na medal.
Michał2 15.01.2015 15:53
smaczne, piękne cudo:)
VioletoweKucharzenie 15.01.2015 09:09
smaczne ciacho:-)
Ola1984 15.01.2015 07:30
Fantastycznie wygląda :)
MałaMi89 14.01.2015 20:30
Ciasto w sam raz na święta :)
RenataZ-et 14.01.2015 20:21
wygląda wspaniale!
Małgorzata Pin 14.01.2015 20:03
i już ślinka leci,pycha
Ada-Gaba 14.01.2015 19:58
jedno z moich ulubionych ciast : )
ania2610 14.01.2015 18:26
wspaniałe ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat