Miodowo - maślankowy chlebek na krupczatce

Miodowo - maślankowy chlebek na krupczatce

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    1 kg
  • żurawina suszona

    2 łyżki
  • słonecznik łuskany

    200 g
  • ostropest

    mielony 2 łyżki
  • rodzynki

    sułtańskie 100 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista

    1 łyżka
  • miód spadziowy

    1 łyżka
  • drożdże świeże

    42 g
  • maślanka

    1/2 litra
  • woda letnia

    1/2 litra
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Miodowo - maślankowy chlebek na krupczatce foto
Wsypać do miski mąkę krupczatkę.
Krok 2 - Miodowo - maślankowy chlebek na krupczatce foto
Dosypać żurawinę suszoną, słonecznik łuskany, ostropest mielony oraz rodzynki sułtańskie i wymieszać.
Krok 3 - Miodowo - maślankowy chlebek na krupczatce foto
Wsypać sól morską jodowaną i znowu wymieszać.
Krok 4 - Miodowo - maślankowy chlebek na krupczatce foto
Wlać miód spadziowy, za każdym razem mieszać.
Krok 5 - Miodowo - maślankowy chlebek na krupczatce foto
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do całości, wymieszać.
Krok 6 - Miodowo - maślankowy chlebek na krupczatce foto
Maślankę wymieszać z wodą i wlać do ciasta.
Krok 7 - Miodowo - maślankowy chlebek na krupczatce foto
Bardzo dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 minut.
Krok 8 - Miodowo - maślankowy chlebek na krupczatce foto
Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na około 15 minut.
Krok 9 - Miodowo - maślankowy chlebek na krupczatce foto
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
Krok 10 - Miodowo - maślankowy chlebek na krupczatce foto
Wystudzić na kratce.
Krok 11 - Miodowo - maślankowy chlebek na krupczatce foto
Smacznego !
Renata9
Smaczny, domowy chlebek na miodzie i maślance upieczony z mąką krupczatką oraz dodatkiem bakalii. Polecam go na śniadanie z nabiałem lub ulubionymi konfiturami. Brak przekroju chlebka wiąże się z tym, że był on przeznaczony w całości do poczęstowania

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat