Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodowo-cynamonowe scones

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 2,5 szklanki
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 2 łyżeczki
masło 50 g
miód 5 łyżek
jogurt naturalny 15 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowo-cynamonowe scones

Kroki postępowania

1
Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Krok 1 - Miodowo-cynamonowe scones foto
2
Do sypkich składników dodać masło i miód. Wyrobić jak na kruszonkę.
Krok 2 - Miodowo-cynamonowe scones foto
3
Stopniowo dodawać jogurt naturalny i wyrabiać ciasto. Jogurtu można dać więcej lub mniej niż 15 łyżek, w zależności od potrzeby. Ciasto ma być gładkie, niezbyt twarde i nie ma kleić się do rąk.
Krok 3 - Miodowo-cynamonowe scones foto
4
Ciasto podzielić na 6 części. Z każdej uformować kulkę, lekko spłaszczyć i ułożyć na natłuszczonej i posypanej mąką blasze.
Krok 4 - Miodowo-cynamonowe scones foto
5
Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Podawać jeszcze ciepłe z masłem i dżemem.
Krok 5 - Miodowo-cynamonowe scones foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krysia_S 24.04.2014 16:06
Fajne takie bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak