Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodownik z nutką kardamonu i kokosu

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Miodownik z dodatkiem kardamonu, przełożone masą kokosową to oryginalne połączenie. Ciasto jest aromatyczne i bardzo smaczne.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 4 szklanki
masło 25 dag
Soda oczyszczona Prymat 0.5 łyżeczki
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
miód 4 łyżki
jajka duże 2 sztuki
cukier puder 1 szklanka
śmietana gęsta 4 łyżki
Kardamon mielony Prymat 1 łyżeczka

Masa kokosowa

wiórki kokosowe 20 dag
cukier 5 dag
budyń waniliowy 1 opakowania
mleko 2 szklanki
masło 15 dag
żelatyna deserowa 2 łyżeczki
likier kokosowy 50 ml

Poncz

woda przegotowana 150 ml
sok z cytryny 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka

Polewa

czekolada deserowa 10 dag
czekolada gorzka 5 dag
śmietanka 30% 2 łyżki
masło 1 łyżka
spirytus 1 łyżka

Dodatkowo

wiórki kokosowe 4 łyżki
powidła śliwkowe 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik z nutką kardamonu i kokosu

Sprawdzony, szczegółowy przepis na miodownik z nutką kardamonu i kokosu, zawierający kilka bardzo smakowitych mas. To wyjątkowe ciasto można przygotować na święta Bożego Narodzenia lub Wielkanocy. Każda okazja będzie dobra by delektować się smakiem pysznego miodownika!

Sposób przygotowania

1
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i mielonym kardamonem. Posiekać z masłem, dodać miód, śmietanę wymieszaną z sodą, jajka.
Krok 1 - Miodownik z nutką kardamonu i kokosu foto
2
Zagnieść ciasto, podzielić na 4 części. ( ciasto powinno mieć konsystencję taką jak na pierogi, gdy wychodzi zbyt suche dodać więcej śmietany) Każdy kawałek oddzielnie rozwałkować, ułożyć na przygotowanej blaszce o wymiarach 35x25 cm, nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor. Upieczone placki ostudzić i skropić ponczem.
Krok 2 - Miodownik z nutką kardamonu i kokosu foto
3
Żelatynę wymieszać z zimną wodą gdy napęcznieje , podgrzać. Połowę mleka zagotować z cukrem, wsypać wiórki kokosowe i ciągle mieszając gotować przez kilka minut. Do pozostałego, zimnego mleka wsypać budyń, wymieszać, połączyć z kokosem i mieszając gotować jeszcze przez chwilę, ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo zimny kokos. Pod koniec dodać likier i płynną żelatyną.
Krok 3 - Miodownik z nutką kardamonu i kokosu foto
4
Przekładanie ciasta:
1 Ciasto miodowe + połowa masy
2 ciasto + powidła śliwkowe
3 ciasto + reszta masy
4 ciasto
Ciasto przykryć, obciążyć grubą deseczką, pozostawić na kilka godzin.
Krok 4 - Miodownik z nutką kardamonu i kokosu foto
5
Czekolady połamać, połączyć ze śmietanką i masłem, podgrzać w kuchence mikrofalowej, dodać spirytus, wymieszać, oblać ciasto, posypać wiórkami kokosowymi.
Krok 5 - Miodownik z nutką kardamonu i kokosu foto

Smakował Ci miodownik z nutką kardamonu i kokosu? Wypróbuj także inne przepisy na wyśmienite ciasta >> 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak