Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodownik z kremem budyniowym i biszkoptem

2.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Lubicie ciasto miodownik? Jeśli tak to bardzo polecam Wam mój przepis. Pyszne jest to ciasto i to bardzo. Najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień (pod warunkiem, że doczeka), gdy placki miodowe choć troszkę zmiękną. Zapraszam :)

Składniki:

Biszkopt:

jajko 5 sztuk
cukier 0,5 szklanki
mąka tortowa 0,5 szklanki
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Placki miodowe:

mąka tortowa 3,5 szklanki
jajko 2 sztuki
masło lub margaryna 10 dag
mleko 4 łyżki
miód prawdziwy 4 łyżki
cukier 0,5 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 lekko kopiasta łyżeczka
olej 0,5 szklanki

Krem budyniowy:

masło lub margaryna 20 dag
mleko 2 pełne szklanki
cukier puder 0,5 szklanki

Polewa:

cukier 3 łyżki
kakao 3 łyżki
masło lub margaryna 3 łyżki
gorąca woda niewielka ilość

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy
kolorowa posypka według uznania

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach około 24 cm 35 cm. Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.

Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik z kremem budyniowym i biszkoptem

1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.

2. Placki miodowe: Cukier, miód, masło lub margarynę, mleko wkładamy do garnka i roztapiamy, następnie wsypujemy sodę, dokładnie mieszamy i studzimy. Do mąki dodajemy pozostałe składniki : olej, jajka i roztopione i przestudzone składniki, zagniatamy miękkie ciasto. Ciasto nie może nam wyjść za twarde, a gdy wyjdzie nam zbyt rzadkie dosypujemy trochę mąki i zagniatamy.

Tak przygotowane ciasto dzielimy na 2 równe części. Następnie każdą część osobno wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Wykładamy do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczone placki dokładnie studzimy.

3. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty.

4. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista.

5. Przekładanie: Pierwszy miodowy placek smarujemy połową kremu, kładziemy biszkopt, a na biszkopt rozsmarowujemy drugą część kremu, przykładamy drugim plackiem miodowym lekko dociskając, wierzch ciasta polewamy polewą. Gdy polewa zacznie zastygać posypujemy ją dowolną posypką, u mnie są to cukrowe perełki. Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.

6. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 03.06.2018 10:09
Dobre ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak