Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodownik z frużeliną

2.0
(10)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Bardzo smaczne ciasto na różne okazje i święta. Dodatek frużeliny sprawił że ciasto nie jest słodkie.

Składniki:

Ciasto:

jajko 2 sztuki
miód 3 łyżki
mąka 0.5 kg
masło 200 g
mleko 2 łyżki
cukier 0.5 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

Krem z kaszy manny:

mleko 3 szklanki
masło 1 kostka
kasza manna 10 łyżek
cukier 150 g

Dodatkowo:

konfitura z czarnej porzeczki 200 g
konfitura malinowa 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik z frużeliną

Ciasto:

Mąkę przesiać z sodą do miski, dodać pokrojone zimne masło, posiekać. Następnie dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Formę o wymiarach 35x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć jedną część ciasta i piec w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez 15 minut. Tak samo postąpić z pozostałymi dwoma ciastami.

Krem z kaszy manny:

Mleko przelać do rondla, wsypać kaszę mannę, ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia masy, ostudzić. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce ostudzonego grysiku, dalej ucierać.

Składanie ciasta:

Pierwszy placek wyłożyć na spód formy, posmarować frużeliną porzeczkową, a na frużelinę wyłożyć połowę kremu z kaszy manny. Przykryć drugim plackiem, frużeliną malinową i resztą kremu. Przykryć trzecim plackiem. Odstawić ciasto w chłodne miejsce do następnego dnia.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 07.02.2019 21:51
Bardzo lubię to ciasto. Do masy z kaszy manny dodajemy czasem posiekane orzechy włoskie.
Bożena Matuszczyk 07.02.2019 10:04
Pyszny,kuszący miodownik a frużelina na pewno dodaje fajnego ciekawego posmaku.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak