Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik z frużeliną
Ciasto:
Mąkę przesiać z sodą do miski, dodać pokrojone zimne masło, posiekać. Następnie dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Formę o wymiarach 35x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć jedną część ciasta i piec w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez 15 minut. Tak samo postąpić z pozostałymi dwoma ciastami.
Krem z kaszy manny:
Mleko przelać do rondla, wsypać kaszę mannę, ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia masy, ostudzić. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce ostudzonego grysiku, dalej ucierać.
Składanie ciasta:
Pierwszy placek wyłożyć na spód formy, posmarować frużeliną porzeczkową, a na frużelinę wyłożyć połowę kremu z kaszy manny. Przykryć drugim plackiem, frużeliną malinową i resztą kremu. Przykryć trzecim plackiem. Odstawić ciasto w chłodne miejsce do następnego dnia.
Smacznego!