Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Miodownik świąteczny z orzechami

5.0
(297)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Jedno ze smaczniejszych ciast świątecznych, czyli miodownik z orzechami przekładany masą budyniową.

Składniki:

Ciasto:

mąka
60 dag
masło
20 dag
jajko
2 sztuki
miód
2 łyżki
cukier
0,5 szklanki
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Masa orzechowa:

masło
10 dag
miód
2,5 łyżki
cukier
0,5 szklanki
orzechy włoskie
20 dag

Masa budyniowa:

mleko
500 mililitrów
cukier waniliowy
16 gramów
Sklep Prymat
cukier
4 łyżki
żółtko jajek
2 sztuki
mąka pszenna
2 łyżki
mąka ziemniaczana
2 łyżki
masło
15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik świąteczny z orzechami

Miodownik z orzechami to ciasto idealne na Święta Bożego Narodzenia. 

- dwie masy: orzechowa i budyniowa,

- ciasto na bazie miodu, najlepszego kolejnego dnia po upieczeniu,

- wierzch udekorowany wg uznania, np. pokrojonymi orzechami.

Obok sernika i makowca na świątecznym stole najczęściej pojawia się on, czyli miodownik z orzechami. Ten świąteczny wypiek ma spore grono wielbicieli, a to wszystko dlatego, że jest przepyszny. 

Kroki postępowania

1

Ciasto: Mąkę przesiej na stolnicę. Połącz z masłem. Dodaj miód, cukier, jajka oraz sodę. Zagnieć ciasto. Ciasto podziel na trzy równe części. Dwie części ciasta rozwałkuj i wyłóż na blaszki (wymiary 24x24cm). Piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 1 - Miodownik świąteczny z orzechami foto
2

Masa orzechowa: Orzechy włoskie posiekaj. W garnuszku rozpuść masło. Dodaj orzechy, cukier oraz miód. Wymieszaj i zagotuj. Masę odstaw na chwilę do przestudzenia.

Krok 2 - Miodownik świąteczny z orzechami foto
3

Trzecią część ciasta rozwałkuj i wyłóż na blaszkę. Na ciasto wyłóż masę orzechową. Wyrównaj. Piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Masa budyniowa: Z mleka odlej ½ szklanki. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszaj mąki i żółtka. Masę wlej do gotującego się mleka. Mieszaj, aż budyń zgęstnieje. Odstaw do przestudzenia. Masło utrzyj z budyniem na puszystą masę. Masą przełóż upieczone placki, tak aby placek z orzechami był na wierzchu. Gotowe ciasto wstaw do godzinę do lodówki.

Krok 3 - Miodownik świąteczny z orzechami foto

Miodownik, miodownik z jabłkami, miodownik z biszkoptem - który przepis wybierzesz kolejnym razem?

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania 18.01.2024 23:42
Jakie maslo użyć do ciasta? Rozpuszczone? Mogę ciasto wyrobić mikserem z hakami?
Agata 08.01.2023 11:55
Przepyszny! Na 4 dzien smakowal najbardziej- to znaczy ta troszka, co sie do tego czasu ostala. Robilam tylko raz. Placki przeszly kremem i dzemem, rozplywaly sie w ustach. Mam za to pytanie co do orzechowego wierzchu: czy po kilku dniach nadal ma byc chrupiacy? Potrzeba ostrego noza, by pokroic ciasto. A moze krocej piec w piekarniku badz smazyc tylko chwilke?
Doradca Smaku 09.01.2023 08:57
Cieszę się, że Ci wyszedł i smakował! :) Trzymałaś go w lodówce lub chłodnym miejscu? To mogło wpłynąć na to, że wierzch jest twardy, przed pokrojeniem możesz zostawić ciasto w cieplejsze miejsce, aby się nieco "zagrzało"
Agata 14.01.2023 20:45
Przez 2 dni byl w szafce, nie przykryty niczym. Za drugim razem tak samo. Ale tym razem nie smazylam orzechow, tylko porzadnie podgrzalam mase i tyle, i duzo latwiej z krojeniem. Moim zdaniem lepiej nie smazyc orzechow, bo robi sie karmel
Magda!M 28.02.2017 20:40
Dokładnie takie upiekę!
Ada-Gaba 16.12.2014 20:39
moje ulubione
kate.500 16.12.2014 15:06
apetyczne ciacho
Michał2 15.12.2014 19:50
cudo mniam zjadłbym!
Barbara13 14.12.2014 23:55
pyszności...
Wiesława1 14.12.2014 16:03
moje ulubione ciasto .Bożonarodzeniowe
Kluska_87 14.12.2014 13:19
fajne ciasto
ben-ka 14.12.2014 12:49
Dawno nie piekłam,a to takie smaczne ciasto!
Janina 14.12.2014 12:33
Moje ulubione ciasto na święta;)
Krystyna32 14.12.2014 11:47
wygląda pysznie
erym 14.12.2014 10:52
jak z piekarnik, idealny do kawusi... chce sprobowac!
Mniam 14.12.2014 10:40
Pięknie wygląda Twój miodownik. Ciasto to zachwyca smakiem chyba każdego. Mnie również :)
Wacław 14.12.2014 10:33
to ciasto bardzo lubi :-)
IZABELA29 14.12.2014 09:51
bardzo smaczne i akurat na czasie przedswiętami
Zdzisław 14.12.2014 09:38
tak pyszne ciasta to można zjeść
Ewelina1991 14.12.2014 09:28
pyszne ciasto ;)
turkus3 14.12.2014 08:41
pięknie wygląda to ciasto - na pewno przepysznie smakuje !!!
Sroczka 13.12.2014 22:23
Ależ to ciasto smakowicie wygląda.
pajbek 13.12.2014 22:06
pyszny kawałek :-)
Hrabina w kuchni 13.12.2014 21:40
Bardzo lubię.
V_kuchareczka 13.12.2014 21:12
przepyszne ciasto
as28 13.12.2014 21:00
mniam mniam
barbara11561 13.12.2014 20:53
Uwielbim to ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak