Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodownik

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 4,5 szkl
miód prawdziwy 6 łyżek
śmietana 18 proc 3 łyżki
jajko 3
cukier 1 szklanka
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki
margaryna 100 g

Krem

mleko 3,2% 1 litr
kasza manna 8 łyżek
cukier 1 szkl
cukier wanilinowy
masło 1 kostka
margaryna 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik

Kroki postępowania

1
W garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem i miodem, mieszamy.
Krok 1 - Miodownik foto
2
Gdy wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa, pozostawiamy do wystudzenia.
Krok 2 - Miodownik foto
3
Do miski przekładamy śmietanę, mąkę z sodą i jajka.
Krok 3 - Miodownik foto
4
Do składników wlewamy zimną masę i zagniatamy ciasto, dzielimy na kilka równych części.
Krok 4 - Miodownik foto
5
Pieczemy w temp 180 stopni przez 15 minut, aż każdy placek się ze złoci.
Krok 5 - Miodownik foto
6
Przygotowanie kremu. Mleko wlewamy do garnka, wsypujemy do niego cukier , gdy zacznie się gotować dodajemy kaszę mannę, energicznie mieszając by nie było grudek. Kasze pozostawiamy do wystudzenia.
Krok 6 - Miodownik foto
7
W misce ucieramy miękkie masło i margarynę.
Krok 7 - Miodownik foto
8
Do masła dodajemy po jednej łyżce zimnej kaszy i miksujemy, gotowy krem rozkładamy na upieczonych plackach i w taki sposób składamy nasz miodownik, wierzch można posypać cukrem pudrem, lub polać polewą.
Krok 8 - Miodownik foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 03.01.2017 17:08
bardzo smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak