Miodowe koszyczki do deserów

Miodowe koszyczki do deserów

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier kryształ

    100 g
  • mąka

    100 g
  • masło

    100 g
  • sok pomarańczowy

    80 ml
  • miód

    74 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Miodowe koszyczki do deserów

Do miski dajemy miękkie masło 1/2 kostki , miód, mąkę , cukier i sok pomarańczowy. Wszystko dobrze mieszamy na jednolitą masę. Do zrobienia koszyczków potrzebna jest nam mata silikonowa do pieczenia. Ręką rozcieramy na niej kółka z ciasta. Wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 200 stopni na ok 5 min. Musimy kontrolować ponieważ dużo zależy od naszego piekarnika. Patrzymy na kręgi jak zrobią się brązowe jakby z karmelu wyciągamy matę. Czekamy chwileczkę aby lekko ostygło podważamy nożem i jeszcze ciepłe z ciągamy z maty. Układamy na szklance formując koszyczek. Odstawiamy do wystygnięcia. Koszyczek jak jest zimny jest twardy. W koszyczku podajemy desery np lody .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

iziona 29.09.2013 12:01
Nie mam takiej maty wiec nie zrobie, ale pomysł pierwsza klasa
Andrzej8 28.09.2013 20:18
bardzo efektowne
joanna30 28.09.2013 17:40
Świetny pomysł :)
Adamorek 28.09.2013 13:13
lubię jadalne miseczki bo nie trzeba zmywać:)
nutellla 28.09.2013 12:32
fajnie wyglądają
everay 28.09.2013 10:04
bardzo fajne
sylwia_mc 28.09.2013 08:45
bardzo fajny i przydatny pomysł
Agnieszka-87-25 28.09.2013 08:18
tak jesiennie
iwi 28.09.2013 06:47
Super pomysł
Izabela9 28.09.2013 06:37
Świetny pomysł.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat