Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodowe koszyczki do deserów

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier kryształ 100 g
mąka 100 g
masło 100 g
sok pomarańczowy 80 ml
miód 74 g

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowe koszyczki do deserów

Do miski dajemy miękkie masło 1/2 kostki , miód, mąkę , cukier i sok pomarańczowy. Wszystko dobrze mieszamy na jednolitą masę. Do zrobienia koszyczków potrzebna jest nam mata silikonowa do pieczenia. Ręką rozcieramy na niej kółka z ciasta. Wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 200 stopni na ok 5 min. Musimy kontrolować ponieważ dużo zależy od naszego piekarnika. Patrzymy na kręgi jak zrobią się brązowe jakby z karmelu wyciągamy matę. Czekamy chwileczkę aby lekko ostygło podważamy nożem i jeszcze ciepłe z ciągamy z maty. Układamy na szklance formując koszyczek. Odstawiamy do wystygnięcia. Koszyczek jak jest zimny jest twardy. W koszyczku podajemy desery np lody .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 29.09.2013 12:01
Nie mam takiej maty wiec nie zrobie, ale pomysł pierwsza klasa
Andrzej8 28.09.2013 20:18
bardzo efektowne
joanna30 28.09.2013 17:40
Świetny pomysł :)
Adamorek 28.09.2013 13:13
lubię jadalne miseczki bo nie trzeba zmywać:)
nutellla 28.09.2013 12:32
fajnie wyglądają
everay 28.09.2013 10:04
bardzo fajne
sylwia_mc 28.09.2013 08:45
bardzo fajny i przydatny pomysł
Agnieszka-87-25 28.09.2013 08:18
tak jesiennie
iwi 28.09.2013 06:47
Super pomysł
Izabela9 28.09.2013 06:37
Świetny pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak